Folkdräkternas egen tvätt

En folkdräkt består ofta av många material och vackra detaljer som behöver omsorg och kunskap när det handlar om rengöring och vård. Precis som med vilket annat plagg som helst är det viktigt att tvätta det direkt efter användning. Smuts, fläckar och svett fäster hårdare i tygfibrerna ju längre plaggen får hänga otvättade. Genom att lämna in din folkdräkt till oss ser du till att vårda tygerna och hålla din folkdräkt fräsch och i vacker länge. Från linneskjortor, livstycken, västar och halskläden till hättor, mössor och yllestrumpor – alla delar utom skinnkläder kan du lämna till oss. Du får dem rena, kallmanglade och stärkta tillbaka, helt efter vilka behov din folkdräkt har och vilka material som finns i de olika plaggen. Har din folkdräkt gått i arv är det inte ovanligt att exempelvis äldre halskläden har infärgats och kan därför fälla vid tvätt. Hos oss finns personal med stor kunskap och erfarenhet av fläckborttagning på känsliga material och är vana vid att arbeta med tyger som behöver extra vård och omsorg.

När du lämnar in din folkdräkt för tvätt

Vid inlämning görs alltid en okulär besiktning där vi tittar över alla klädesplagg för att se i vilket skick tyget och tygfibrerna är – och vilka fläckar som finns. All information som du kan lämna om vad som är spillt och hur länge fläckarna suttit gör vårt jobb lättare. Finns det delar som behöver lagas, en söm som har släppt eller knapp som ramlat ut, är det allra bästa att laga det otvättade plagget för att sedan tvätta det. Tvätt innebär en påfrestning på tyget och kan göra att hål eller skador blir större. Det är därför alltid bäst att laga först och tvätta sedan. Vill du ha hjälp med sömnad och lagning, så har vi kontakter till skicklig hjälp.

Så här tar du hand om din folkdräkt

  • Vänta inte med tvätt efter användning, då fäster smutsen hårdare.
  • Kemtvätt är det bästa sättet att skonsamt få bort svett och smuts.
  • Tvätta och rengör med försiktighet, en folkdräkt har ofta flera olika material som ska rengöras med olika tvättmetoder.
  • Är det inte dags för tvätt, se till att vädra folkdräkten med jämna mellanrum.
  • Förvara aldrig din folkdräkt i plastpåse eller plastöverdrag utan använd tyg.
  • De flesta plagg, förutom kjolar, förvaras bäst liggande.
Här finns fler skötselråd! Har du klädesplagg i skinn som behöver tvättas är det allra bästa att du väljer ett tvätteri specialiserat på skinnkläder. Här kan du få riktigt bra hjälp.