Att kunna läsa tygfibrer

All tvätt är en påfrestning. Grunden i alla våra tvättbehandlingar, kemtvätt såväl som vattenbaserad kemtvätt och vanlig vattentvätt, är textiliernas fibrer. Det är fibrerna som ska bli rena och fläckfria, men det är också tygfibrerna som nöts och ansträngs av tvättbehandlingens olika delar. När vi tar emot dina plagg tittar vi igenom dem för att se vilket material de är tillverkade av och hur konditionen är på varje enskilt plagg. Allt för att kunna anpassa tvättbehandlingen och få det ett riktigt bra resultat. Finns det risk att tygfibrer kan slitas sönder av tvätten och därmed orsaka hål i klädesplagget får du alltid ett extra samtal från oss innan vi kör igång behandlingen. Detta kan vara speciellt känsligt när det handlar om tvätt av exempelvis antika dukar, högtidskläder som gått i arv i flera generationer eller andra känsliga material. 

Tyg avgör tvättbehandling

Bomull, ull, silke, viskos eller polyester? Materialet är avgörande när det är dags  att välja tvättbehandling. Hos oss finns bred kunskap om tygmaterial från hela världen, vilket ger dig trygg och säker tvätt. Idag tillverkas och köps mycket kläder från Kina, där det inte finns samma märkning av material och tvättråd som det finns i Europa. Det kan göra tvättbehandlingen lite mer komplicerad, eftersom det faktiskt är svårt att veta vad tygfibrerna innehåller. När du köper kläder så ta gärna för vana att notera vilket tyg som plagget är sytt av, och försök ta reda på vilka tvättråd som finns. Handlar du i fysisk butik så fråga personalen och shoppar du på nätet, skicka gärna en fråga till kundtjänsten. Vet du materialet blir det mycket lättare att vårda och ta hand om dina kläder på ett bra sätt framöver. Det gör ju också att dina kläder håller längre och kan vara till glädje precis så länge som du vill.

Här kan du läsa mer om internationella tvättmärkningar.

Kemtvätt och miljöpåverkan

Kemtvätt är skonsamt mot kläder men innehåller kemiska produkter. Idag pågår det en utveckling för att minska miljöpåverkan och ett alternativ till kemtvätt idag är kemtvätt i vatten, så kallad wetcleaning. Vi använder båda tvättmetoderna och ser till att välja det som passar ditt plagg bäst. Tillsammans med våra leverantörer arbetar vi för att minska användningen av kemiska produkter. Så fort det kommer ut tvättmedel eller tvättprodukter som kan leverera resultat och har mindre miljöpåverkan så använder vi dessa istället. Allt för att minska vår miljöpåverkan. 
 
När du väljer Bergeå Kem- & Vattentvätt så väljer du en tvättinrättning som strävar efter att använda så lite tvättmedel och produkter som möjligt. Här finns ett slutet avloppssystem som tar hand om alla rester av tvättmedel och de kemiska produkter. Resterna går sedan till återvinning med hjälp av Rangsells i Borlänge. Det är bra för dig, för vår arbetsmiljö och framför allt för naturen.